Kopačevo PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 30 Srpanj 2013 10:30

Kopačevo (Kopács) je 1591. godine bilo vakuf-posjed gdje je živjelo oko 100 mađarskih obitelji. Spominje se 1713. godine kao mađarsko selo s 18 obitelji u okviru kneževskog vlastelinstva. Kopačevu su pripadali Dravafok ili Dravatorok, gdje je početkom 20. stoljeća bila luka za parne brodove i telegrafska stanica.

Prema izvorima iz biskupije Pečuh iz 1839. godine navodi se da je u Kopačevu živjelo 1203 stanovnika, a 30 godina kasnije Kopačevo bilježi najveći broj stanovnika u povijesti - 1412. Prema legendi u mjestu Kopačevu je prije naleta Turaka postojao raskošan dvorac, a nakon protjerivanja Turaka to je mjesto bilo pod vlastelinstvom Belje.

Veliki dio područja ovog sela zauzima dunavska voda, te je to mjesto poznato po obilju ribe. Seljaci su se uglavnom bavili ribolovom, imali su male voćnjake, svi su bili kalvini i imali su crkvu.

Prije Domovinskog rata selo je brojalo 805 stanovnika, a prema popisu iz 2001. godine broji 608 stanovnika.

Nekada je cijelo Kopačevo živjelo od ribe, sa 200 ribara. Kao sjećanje na te dane početkom rujna Kopačani organiziraju Ribarske dane, kada se svim posjetiteljima (kojih nekada zna biti i do 2000) serviraju riblji specijaliteti te jela od divljači zaliveno dobrim baranjskim vinima. Na području Općine Bilje nalazi se i svjetski poznati prirodni močvarni rezervat Kopački rit, koji je evidentiran kao ornitološko i ramsarsko značajno područje upisan u listu međunarodno značajnih močvara.

Danas se Kopačani najviše bave povrtlarstvom o čemu svjedoče brojni plastenici vidljivi izdaleka. Ipak nadaleko je poznata kopačevska mljevena paprika, neizostavan dodatak za fiš paprikaš i ostala jela ovoga baranjskog podneblja.

Turizam polako uzima maha, a stanovništvo uklapa staru arhitekturu u nove sadržaje etno turizma. U središtu sela prije rata je postojao zoološki muzej Kopačkog rita kojega je utemeljio prirodoslovac i preparator Josip Majić. U muzeju je bile izložena većina ptica koje žive u Kopačkom ritu te ostale životinjske vrste. Na žalost tijekom rata i okupacije većina izložaka je opljačkana ili uništena. Danas je u prostoru muzeja etno-soba, zbirka ribarskog alata i starih alata seljačkog domaćinstva Kopačevo se može podičiti najstarijim dobrovoljnim vatrogasnim društvom u Hrvatskoj.

Ažurirano: Utorak, 30 Srpanj 2013 16:56
 

EU projekti