Kozjak PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 30 Srpanj 2013 12:25

Kozjak (Keskenyerdő) je naselje u općini Bilje, smješteno u jugoistočnim djelu Baranje, udaljeno 12 kilometara od središta općine Bilje. Do 1991. godine zaselak je Luga ili pustara, kako su se nazivala izdvojena naselja okružena gospodarskim objektima. Stanovništvo je živjelo u ‘’stanovima’’ odnosno dugačkim prizemnicama sa po nekoliko obitelji. Gospodarska osnova Kozjaka nekada je bila poljoprivreda i stočarstvo.

Naselje se u popisima stanovništva prvi put spominje 1900. godine sa 438 stanovnika. Stanovnici su se uglavnom bavili poljoprivrednom eksploatacijom Kopačkog rita i okolice. Po popisu iz 1953. godine broj stanovnika se povećao na 597, po popisu iz 1991. godine (neposredno prije Domovinskog rata) pao je na 140 stanovnika.

Danas broji 60-ak domaćinstava sa 93 stanovnika prema posljednjem popisu. Nekada je Kozjak imao tvornicu paprike, gostionu, dom kulture, kino, a danas je to samo pusti ostatak nekadašnjeg blagostanja.

Kozjak danas nema ni trgovinu ni poštu, ali je zahvaljujući Općini Bilje provedena vodoopskrbna mreža sa pitkom vodom, a u tijeku je izgradnja prilaznih mostova. Većina od 40-ak objekata je napuštena ili u vrlo lošem stanju. Zbog svog prirodnog okružja u Kozjaku postoje realne pretpostavke za razvoj ruralnog turizma i proizvodnje ekološke hrane.

Ažurirano: Utorak, 30 Srpanj 2013 16:54
 

EU projekti