Lug PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 30 Srpanj 2013 12:25

Lug (Laskó) je nekoć bio pravi gradić na obali Dunava, no danas dosta odstupa od te lokacije. Prozvan je po starim Slavenima ili Latinima “Vlashovo” te je bio značajno mjesto, gdje su nekoć Rimljani držali svoje utvrđenje (castrum) zvano “Donatiana”.

Lug je naselje smješteno 7 km sjeverno od Bilja. U naselju se nalazi osnovna škola, ambulanta opće medicine, DZ Beli Manastir, poštanski ured HP-PS Osijek, reformirana kršćanska crkva, župni ured Lug, katolička kapelica svete Margarite.

U naselju je i vrijedno arheološko nalazište iz rimskog razdoblja, a stanovništvo Luga čine većinom Mađari. Na mjestu današnje crkve nekada je stajala rimska tvrđava na čijim je temeljima izgrađena crkva 1475. godine. Na sjevernoj strani crkve u Lugu uzidan je i jedan rimski spomenik (votivni kamen rimskog legionara Marcusa Floviusa Felixa). Naselje Lug je kao poljoprivredni gradić spadao u najstarija, najvažnija i najveća naselja Baranje. Do 17. stoljeća uz Lug je tekao Dunav te je bilo razvijeno ribarstvo i trgovina Dunavom.

Godine 1591. naziva se Laskava grada i ima 211 poreznih obveznika, Mađara. Do kraja vladavine Turaka, odnosno poslije oslobođenja, tu se već naselilo i nešto Slavena. Godine 1696. bilo je 30 mađarskih i 14 slavenskih poreznih obveznika. Spominje se 1713. godine kao mađarsko selo sa 20 obitelji u okviru kneževskog vlastelinstva. Danas u Lugu živi 852 stanovnika u 358 domaćinstava. Crkva je do dolaska Turaka bila katolička, a 1543. godine srušen je samostan i oštećen toranj crkve. Nakon protjerivanja Turaka u 17. stoljeću crkva je potpala pod vlast reformatske uprave, te je kip Bogorodice prenesen u Aljmaš. Završetak trogodišnje obnove reformirane kršćanske crkve svečano je obilježen 2010. godine i oko nje je otvoren povijesni park s prikazom svih značajnijih mještana i ličnosti iz mađarske povijesti. Prostor oko crkve i središte Luga bila su mjesta na kojem se održavaju nastupi KUD-ova i gdje su mještani predstavili svoje etno proizvode.

Godine 1881. godine Lug je imao čak 1412 stanovnika, a pripadao mu je i majur Kozjak sa 41 stanovnikom. Kozjak se naglo razvijao početkom 20. stoljeća, kada je imao više od 400 stanovnika. Nakon protjerivanja Turaka iz Baranje Lug se nalazi pod vlastelinstvom Belje. Kao i ostala mjesta u općini Bilje, selo Lug zahvaljujući svojoj sačuvanoj arhitekturi ima dobre predispozicije za razvoj seoskog turizma, posebno jer se nalazi na značajnoj prometnici između Bilja, Kopačkog rita i Kneževih Vinograda, odnosno vinskih cesta.

Tijekom 2009. godine obilježen je završetak obnove interijera zgrade reformirane kršćanske crkve u Lugu, izgrađene 1475. godine. Polovinom 16. stoljeća Mihajlo Starin, poznati baranjski reformator, gotovo sve katolike preveo je na kalvinizam, a postoje spisi u kojima se tvrdi da je više od sedam godina držao propovijedi pod turskom vlašću. Povijesni park, uređen pokraj mjesne crkve, obiluje podacima o prošlosti sela, a najveći dio posvećen je osobama iz vjerskog života, mještanima koji su značajni u reformatorskom pokretu izvan granica sadašnje Hrvatske. Prostor ispred crkve krasi spomenik mještanima poginulima u 2. svjetskom ratu sa natpisom “Ősök jussán”- Tragom nasljedstva naših Predaka.

Ažurirano: Utorak, 30 Srpanj 2013 16:51
 

EU projekti