Tikveš PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 30 Srpanj 2013 12:27

Tikveš (Tököspuszta) je naselje ili pustara u općini Bilje na 19 kilometara od Bilja. Nalazi u središtu sjevernog dijela Parka prirode u blizini crpne postaje Tikveš na Vemeljskom Dunavcu. Od kraja 19. stoljeća u pod nazivom Tökös pustara u sastavu je naselja Vardarac, a 1914. godine ima 19. stanovnika. Kao samostalno naselje se u popisima stanovništva prvi put spominje 1948. godine sa 153 stanovnika. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u naselju je stanovalo 73 stanovnika, a danas broji samo 29 stanovnika u 12 kućanstava.

Nastalo je izgradnjom niza samostojećih prizemnih građevina obodno uz prometnicu. Okruženo kvalitetnim šumskim fondom, ima izvrsne uvjete revitalizacije u obliku etno sela. Arhaičnost izgrađenih građevina, te svojevrsna izdvojenost u divljini, posjetitelje može privući svojom izoliranošću u odnosu na okolni prostor.

Stanovnici su se nekada uglavnom bavili gospodarenjem bogatstvima Kopačkog rita kao što su lov, ribolov, šuma, trska, stari zanati. Većina od ukupno danas postojećih 25 građevina je napuštena.

Nedaleko Tikveša nalazi se crpna postaja Tikveš locirana uz nasip Zmajevac – Kopačevo, a služi regulaciji razine voda s dunavske i sa strane Kopačkog rita. U ovo malo selo navraćali su mnogi istaknuti svjetski državnici i vladari.

Prepoznavši tikveške hrastove šume kao lovno područje bogato krupnom divljači, Habsburgovci su dali sagraditi dvorac za potrebe carskog lovišta. Dvorac Habsburg (poznat i kao “Titov dvorac”) i reprezentativno lovište Tikveš i do danas su zadržali patinu prošlog vremena.

U Tikvešu su se izmjenjivali mnogi vladari i dolazili mnogi značajni ljudi, medu ostalima i poznati biolog Brehm. Poslije II. svjetskog rata, jedna od predsjedničkih rezidencija Josipa Broza Tita bio je i tikveški dvorac u kojem su odsjedali mnogi svjetski političari koji su ovdje boravili u lovu.

Ažurirano: Utorak, 30 Srpanj 2013 16:42
 

EU projekti