Vijesti

Komarci - priopćenje

S obzirom na problematiku oko komaraca i dosta dezinformacija koje se ovih dana šire medijskim prostorom, radi točnog i potpunog informiranja javnosti potrebno je iznijeti sve relevantne činjenice:

- Park prirode Kopački rit nalazi se gotovo u cijelosti na području Općine Bilje kao administrativne jedinice lokalne samouprave, ali Općina Bilje nema nikakve ingerencije na tom području jer je vlasnik područja Republika Hrvatska, pri tome je zakonskim okvirom stavljena posebna zaštita i određen je posebni režim upravljanja zaštićenim područjem u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Prema tome, Općina Bilje nije ovlaštena, nadležna niti smije izvoditi bilo kakve aktivnosti, pa ni uništavati komarce, na području Kopačkog rita – zakonski, području u tuđoj nadležnosti i obvezi.

Jednostavno i svima razumljivo: koliko god da vam smeta negativan utjecaj koji dolazi sa susjedovog placa, ne smijete upasti na njegov posjed, jer će vas kazniti za neovlašteni upad.

- Praćenjem je evidentirano da s područja Kopački rita dolaze sve najezde komaraca, pa i tigrastih komaraca - opasne strane invazivne vrste, jer se radi o naplavnim, a ne urbanim komarcima. Potrebno je istaknuti da postoje tretmani koji su dozvoljeni i primjenjivi na zaštićenim područjima jer djeluju isključivo i samo na komarce, a koji se drugdje u svijetu godinama uspješno koriste u zaštićenim močvarnim područjima. Sve dok se ne izmjeni zakonski okvir, potom Republika Hrvatska kao vlasnik područja, a nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ne naredi i izvrši tretiranje područje Kopački rita - stvarnog izvora najezde komaraca u naseljima, svi napori Općine Bilje i okolnih jedinica lokalne samouprave u suzbijanju komaraca su uzaludni i samo su trenutne „vatrogasne“ mjere.

- Općina Bilje izvršila je nekoliko tretiranja komaraca u vrijeme određeno preporukama županijskog ZZJZ-a tako da su pojedinim tretmanima zahvaćena i šira područja od preporučenih. Cijena jednog tretiranja, koje obuhvaća samo građevinsko područje svih naselja van Kopačkog rita stoji 50-ak tisuća kuna. U proračunu su osigurana sredstva za tretiranje komaraca koje obavlja tvrtka Pestrid d.o.o. Dok se  stvarno izvorište ne počne adekvatno tretirati, Općina Bilje zajedno sa svim okolnim Općinama, ne može uspješno suzbiti najezde komaraca izletjele iz Kopačkog rita,  pa ispada da se javni novac iz lokalnog proračuna baca doslovno u vjetar.

Stoga i ovim putem opetovano ukazujemo na višegodišnju inicijativu Općine Bilje uporno upućivanu svim nadležnim državnim tijelima, a kojom se traži zajedničko djelovanje svih - svakoga na svom području, u okvirima svojih nadležnosti i obveza. Ponovno pozivamo na zajednički pristup kako bismo sinergijskim djelovanjem uspješno i dugotrajno suzbili najezde komaraca i tako stvorili sigurne i podnošljive uvjete za odvijanje životnih aktivnosti u našim lokalnim zajednicama i stvarno olakšali život svima nama.